Tuntematon Sotilas äänikirja ilmaiseksi 2024

Mikäli haluat kuunnellaTunteman Sotilas äänikirjan ilman kustannuksia, suosittelen hyödyntämään äänikirjapalveluiden tarjoamia ilmaisia kokeilujaksoja. Näiden kokeilujaksojen avulla voit kuunnella äänikirjoja täysin maksutta rajallisen ajan. Kun kokeilujakso päättyy, voit jatkaa tilausta tai päättää sen.

Kuuntele Tuntematon sotilas äänikirja esimerkiksi Storytelista 40 päivän kokeilujakson avulla. Lunasta tarjous alapuolelta.

 

Tuntematon sotilas äänikirja ilmaiseksi
Storytel
alk. €9,99/ kk
 • Halvin tilausvaihtoehto: Basic 9,99€/kk (kuuntelua 20h/kk).
 • Arvosana: 4.8/5.
Kokeile 40 päivää ILMAISEKSI!
Nextory
alk. €11,99/ kk
 • Halvin tilausvaihtoehto: Basic  11,99€ /kk sis. 25h kuuntelua.
 • Arvosana: 4.4/5.
Kokeile 35 päivää ILMAISEKSI!
BookBeat
alk. €9,99/ kk
 • Halvin tilausvaihtoehto: Basic 9,99€/kk (20h kuuntelua).
 • Arvosana: 4.6/5.
Kokeile 30 päivää ILMAISEKSI!

Kuuntele tuntematon sotilas äänikirja ilmaiseksi

Voit kuunnella “Tuntematon sotilas” -kirjan ilmaiseksi useista eri äänikirjapalveluista hyödyntämällä niiden tarjoamia kokeilujaksoja.Kun kokeilujakso päättyy, voit päättää, haluatko jatkaa palvelun tilaamista ja maksaa siitä vai lopettaa tilauksen. Tutustu johdantoon kirjasta alapuolelta!

Tuntematon Sotilas Johdanto 

Väinö Linnan Tuntematon sotilas on yksi Suomen tunnetuimmista kirjallisuuden helmistä. Teos näki päivänvalon vuonna 1954, ja äänikirjaversion julkaisu seurasi vuonna 2020. Tämä sotaromaani on innoittanut myös kolmea pitkää elokuvaa, viimeisin näistä vuodelta 2017.

Tuntematon sotilas maalaa elävästi kuvan konekiväärikomppanian kohtaloista jatkosodan aikana. Väinö Linnalle innoituksen antoi hänen oma kokemuksensa sodasta ja sotakokemusten pohjalta hän loi tämän vaikuttavan teoksen. Kirja tunnetaan erityisesti eloisista henkilöhahmoistaan, murrepuheen käytöstään ja sen tavanomaisen sotakerronnan kääntämisestä rivisotilaan näkökulmaan.

Väinö Linna itse oli nuoruudessaan köyhä maalaispoika, joka rakasti kirjojen maailmaa, vaikka ei koulussa erityisen hyvin menestynytkään. Aikuisiällä hän muutti kaupunkiin ja työskenteli tehtaassa. Armeijassa hän kuitenkin menestyi ja toimi jatkosodassa alikersanttina Syvärillä. Juuri Syvärillä Väinö Linna aloitti kirjoittamisen, ja myöhemmin hän saavutti suurta menestystä myös Täällä pohjantähden alla -trilogiansa kautta.

Kirjasta

Tuntemattoman sotilaan takakannessa määritellään se sodan kritiikiksi ja suomalaisen sotilaan perinnöksi, tarinaksi isältä pojalle. Tämä väite näyttää pitävän paikkansa, sillä tuskinpa löytyy aikuista suomalaista, joka ei olisi kuullut tästä teoksesta. Tuntematon sotilas merkitsee Väinö Linnalle kirjailijana loistavaa historiallista läpimurtoa.

Teos maalaa elävästi konekiväärikomppanian kokemuksia jatkosodassa. Kirjassa avautuu hienoja henkilökuvauksia, jotka ovat jättäneet jälkensä suomalaiseen yhteiskuntaan, ja samalla se on rikastuttanut suomen kieltä lukuisilla tunnetuilla sanonnoilla. Kirja on myös kuuluisa sen taidokkaasta murteen käytöstä. Sen sivuilla tutustutaan moniin hahmoihin, kuten Rokkaan, Hietaseen, Rahikaiseen ja Lahtiseen.

Rokka on yksi teoksen ikonisimmista hahmoista. Hän kohtelee kaikkia samanarvoisesti sotilasarvosta riippumatta ja torjuu tiukat sotilaalliset kurinpitotoimet. Antero Rokka näkee sodan kahdenlaisena vaihtoehtona: joko tappaa tai tulla tapetuksi. Hän nauttii sotimisesta mutta ei kuitenkaan kiltisti tappamisesta.

Hietanen on komppanian huumorimies, aina iloinen ja auttavainen. Hän ilmentää inhimillisyyttä, mikä valitettavasti koituu kohtaloksi myöhemmin kirjassa. Rahikainen, puolestaan, on kauppamies ja naistenmies, mikä johtaa kommelluksiin myös kirjan sivuilla. Lahtinen on kommunismia kannattava alikersantti, joka vastustaa sodankäyntiä Neuvostoliittoa vastaan, mutta hän on silti hyvä ja uskollinen sotilas.

Tuntemattoman sotilaan sotilaat ovat ennen kaikkea inhimillisiä. He kyseenalaistavat määräyksiä ja käskyjä esimiehiltään ja heidän moraalinsa sopeutuu tilanteiden mukaan. He ovat tarkoituksellisesti tottelemattomia, toisinaan käyttäytyvät kuin pikkupojat, tehtaillen salaa viinaa, juopotellen ja kaivellen kaatuneiden vihollissotilaiden omaisuutta. Kriittisissä ja tärkeissä tehtävissä he kuitenkin osoittavat sitoutumistaan ja kykenevät tekemään sen, mitä vaaditaan.

Tuntematon sotilas on merkittävä osa Suomen sotahistoriaa. Tuntematon sotilas äänikirja tarjoaa vaikuttavan kokemuksen, jota ei kannata sivuuttaa. Äänikirjaa lukee lahjakas Eero Aho, joka omalla äänellään vie kuulijan syvälle sotatannermaisemiin.

Tuntemattoman sotilaan kirjailija

Väinö Linna, suomalainen kirjailija, syntyi köyhään perheeseen vuonna 1920. Hän oli maatyöläisperheen seitsemäs lapsi. Linna koki lapsuudessaan perheensä tuberkuloosiepidemian, mutta oppi lukemaan varhain ja eteni koulussa nopeasti.

Sodan aikana Linna palveli armeijassa, ja jatkosodan aikana hän osallistui taisteluihin Syvärillä. Sotakokemuksistaan inspiraation saanut Linna alkoi kirjoittaa omista kokemuksistaan.

Tuntematon sotilas julkaistiin vuonna 1954 ja siitä tuli suuri myyntimenestys. Linna lopetti tehdastyönsä, hankki maatilan ja kirjoitti Täällä pohjantähden alla -trilogian, joka myös saavutti suurta suosiota. Linna menehtyi vuonna 1992 keuhkosyöpään.

Kuuntele Tuntematon Sotilas äänikirjana ilmaiseksi eri äänikirjapalveluista. Valitse äänikirjapalvelu ja aloita ilmainen kokeilu.

4.9/5 - 39 ääntä
Storytel
alk. €9,99/ kk
 • Halvin tilausvaihtoehto: Basic 9,99€/kk (kuuntelua 20h/kk).
 • Arvosana: 4.8/5.
Kokeile 40 päivää ILMAISEKSI!
Nextory
alk. €11,99/ kk
 • Halvin tilausvaihtoehto: Basic  11,99€ /kk sis. 25h kuuntelua.
 • Arvosana: 4.4/5.
Kokeile 35 päivää ILMAISEKSI!
BookBeat
alk. €9,99/ kk
 • Halvin tilausvaihtoehto: Basic 9,99€/kk (20h kuuntelua).
 • Arvosana: 4.6/5.
Kokeile 30 päivää ILMAISEKSI!
Elisa kirja
alk. €9,99/ kk
 • Halvin tilausvaihtoehto: Mini 9,99€/kk (20h kuuntelua).
 • Arvosana: 3.9/5.
Kokeile 30 päivää ILMAISEKSI!