Nuortenkirjallisuus äänikirjoina: Kuunteleminen rikastaa nuorten maailmaa

nuorten äänikirjat

Äänikirjat ovat muuttaneet lukemiskokemusta

Äänikirjat ovat mullistaneet tapamme nauttia kirjallisuudesta, ja erityisesti nuortenkirjallisuuden kohdalla niiden suosio on kasvanut huomattavasti viime vuosina. Tämä formaatti tarjoaa nuorille mahdollisuuden kuunnella kirjoja missä ja milloin vain, oli kyse sitten pitkästä bussimatkasta tai rentoutumishetkestä kotona. Äänikirjat eivät vaadi nuorilta pitkää keskittymiskykyä lukea sivutolkulla tekstiä, mikä tekee niistä erinomaisen vaihtoehdon aktiivisille ja aina liikkeellä oleville nuorille.

Suosituksia nuortenkirjallisuuden äänikirjoista

Tässä muutamia suosituksia nuortenkirjallisuuden äänikirjoista, jotka tarjoavat jännittäviä seikkailuja, mielenkiintoisia hahmoja ja koskettavia teemoja:

 1. “Harry Potter” -sarja – J.K. Rowling (suomennetut äänikirjat)

  • J.K. Rowlingin luoma velhomaailma tarjoaa taikuutta, seikkailua ja ystävyyttä seitsemän kirjan verran. Äänikirjat tuovat elävästi esiin taianomaisen kouluvuoden yksityiskohdat ja hahmojen seikkailut.
 2. “The Hunger Games” -trilogia – Suzanne Collins

  • Suzanne Collinsin trilogia kertoo dystooppisesta tulevaisuudesta, jossa nuoret pakotetaan taistelemaan kuolemaan televisioon lähetettävässä näytöksessä. Tarina seuraa Katniss Everdeeniä ja hänen taisteluaan sortoa vastaan.
 3. “Percy Jackson & The Olympians” -sarja – Rick Riordan

  • Rick Riordanin kirjasarja seuraa Percy Jacksonia, puolijumalaa, joka lähtee seikkailuun Kreikan mytologian maailmaan selvittämään salaperäisiä tapahtumia.
 4. “The Fault in Our Stars” – John Green

  • John Greenin koskettava tarina kertoo Hazel Grace Lancasterista ja Augustus Watersista, jotka kohtaavat syövän tuomat haasteet ja löytävät samalla rakkauden ja elämän merkityksen.
 5. “The Perks of Being a Wallflower” – Stephen Chbosky

  • Stephen Chboskyn romaani kertoo nuoresta Charliestä, joka navigoi teini-ikäisenä ystävyyden, rakkauden ja itsensä löytämisen polulla.
 6. “To All the Boys I’ve Loved Before” -trilogia – Jenny Han

  • Jenny Hanin kirjasarja seuraa Lara Jean Coveya, joka kirjoittaa kirjeitä kaikille entisille ihastuksilleen, mutta nämä kirjeet päätyvät vahingossa postitse lähetettäviksi. Sarja tarjoaa söpöjä ja sydämellisiä hetkiä.
 7. “Divergent” -trilogia – Veronica Roth

  • Veronica Rothin dystooppinen trilogia seuraa Tris Prioria, joka joutuu kohtaamaan vaarallisen maailman ja paljastamaan totuuden yhteiskunnasta, jossa ihmisiä jaetaan ryhmiin ominaisuuksiensa perusteella.

Nämä äänikirjat tarjoavat monipuolisia tarinoita ja hahmoja, jotka puhuttelevat nuoria lukijoita ja tarjoavat heille mahdollisuuden tutkia monia teemoja, kuten ystävyys, rakkaus, identiteetti ja seikkailu.

Hyödyt nuorten kehitykselle

Äänikirjat eivät ainoastaan tarjoa kätevää tapaa “lukemiseen”, vaan niillä on myös muita merkittäviä hyötyjä. Ne parantavat kuuntelutaitoja ja keskittymiskykyä, rikastuttavat sanavarastoa ja parantavat kielen ymmärtämistä. Kun nuoret kuuntelevat tarinoita, heidän mielikuvituksensa ja kriittisen ajattelun taitonsa kehittyvät kuunnellessa erilaisia näkökulmia ja kulttuureja. Äänikirjat ovat myös oiva työkalu lukihäiriöisten tai muiden oppimisvaikeuksien kanssa kamppailevien nuorten tueksi, sillä ne mahdollistavat tarinoiden seuraamisen ilman perinteisen lukemisen haasteita.

Suosittuja nuortenkirjoja äänikirjana

Nuortenkirjallisuuden genre on laaja ja monipuolinen, sisältäen kaikkea fantasiasta ja seikkailusta draamaan ja tietokirjallisuuteen. Äänikirjaversiot suosituista nuortenkirjoista kuten J.K. Rowlingin “Harry Potter” -sarja, Suzanne Collinsin “Nälkäpeli” ja John Greenin “Tähtiin kirjoitettu virhe” ovat erityisen suosittuja. Nämä äänikirjat tarjoavat nuorille mahdollisuuden sukeltaa syvälle tarinoiden maailmaan kuuntelemalla, miten ammattikertojat herättävät kirjojen hahmot eloon.

Äänikirjat tarjoavat nuorille uuden ja jännittävän tavan kokea kirjallisuus, mikä voi rohkaista heitä tutkimaan uusia genrejä ja kirjailijoita. Tämä formaatti voi myös toimia sillanrakentajana perinteisen lukemisen ja nykypäivän digitaalisen median kulutuksen välillä, tehostaen nuorten kirjallista ymmärrystä ja elämyksiä.

Tutustu myös äänikirjapalveluihin ja aloita ilmainen kokeilujakso!

Storytel
alk. €9,99/ kk
 • Halvin tilausvaihtoehto: Basic 9,99€/kk (kuuntelua 20h/kk).
 • Arvosana: 4.8/5.
Kokeile 40 päivää ILMAISEKSI!
Nextory
alk. €11,99/ kk
 • Halvin tilausvaihtoehto: Basic  11,99€ /kk sis. 25h kuuntelua.
 • Arvosana: 4.4/5.
Kokeile 35 päivää ILMAISEKSI!
BookBeat
alk. €9,99/ kk
 • Halvin tilausvaihtoehto: Basic 9,99€/kk (30h kuuntelua).
 • Arvosana: 4.6/5.
Kokeile 30 päivää ILMAISEKSI!
Piditkö sivusta? Arvioi.