3.3/5 - 3 ääntä

Miten päästä äänikirja lukijaksi?

Äänikirjat ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan räjähdysmäisesti, ja yhä useammat kirjat julkaistaan nykyään myös äänikirjoina. Äänikirjat tarjoavat erinomaisen tavan nauttia kirjallisuudesta ilman fyysistä lukemista. Tämä on erityisen hyödyllistä niille, jotka liikkuvat paljon tai haluavat rentoutua pitkillä matkoilla.

Mukaansatempaavan äänikirjan luominen vaatii kuitenkin hyvän lukijan. Äänikirjan lukijan rooli on merkittävä, sillä hän luo tarinan hahmot äänensä avulla. Hänen sujuva lukutyyli, äänensävyt ja kyky luoda eri hahmojen äänet ovat ratkaisevassa asemassa onnistuneen äänikirjakokemuksen luomisessa.

Hyvä lukija varmistaa, että kuuntelija jaksaa kuunnella äänikirjan loppuun asti. Toisaalta huono lukija saattaa johtaa siihen, että äänikirja jää kesken ja kuuntelija menettää kiinnostuksensa.

Äänikirjojen suosion kasvaessa moni on alkanut pohtia, voisiko itse ryhtyä äänikirjan lukijaksi. Tässä artikkelissa keskitymme siihen, miten äänikirjan lukijaksi voi päästä, mitä taitoja ja ominaisuuksia lukijalta vaaditaan sekä mitä tästä työstä maksetaan.

Mitä äänikirjan lukijalta vaaditaan?

Tässä on kymmenen kohtaa, jotka kuvastavat, mitä äänikirjan lukijalta vaaditaan:

 1. Erinomainen äänenhallinta: Kyky hallita ääntäsi ja ilmaista erilaisia sävyjä, vivahteita ja tunteita tarinan kautta.

 2. Selkeä ja sujuva lukutyyli: Kyky lukea tekstiä selkeästi ja sujuvasti ilman töksähtelyjä tai epäröintiä.

 3. Äänenkäytön monipuolisuus: Taito luoda eri hahmojen äänet ja äänen sävyt, jotta tarina herää eloon kuuntelijan mielessä.

 4. Näyttelemistaidot: Kyky eläytyä tarinaan ja tuoda esiin hahmojen persoonallisuudet äänelläsi.

 5. Hyvä äänenlaatu: Laadukas ja miellyttävä ääni, joka on miellyttävä kuunnella pitkäkestoisissakin äänikirjoissa.

 6. Rytmitaju: Kyky hallita lukurytmiä, jotta tarinan kulku säilyy sujuvana ja kuuntelijan mielenkiinto pysyy yllä.

 7. Pysyvyys ja kärsivällisyys: Kyky pysyä keskittyneenä pitkien äänikirjojen äänityssessioiden aikana ja jaksaa lukea tekstejä toistuvasti tarvittaessa.

 8. Korjaus- ja editointitaidot: Kyky tunnistaa virheet, epätarkkuudet tai epäselvyydet äänityksissä ja tehdä tarvittavat korjaukset tai leikkaukset.

 9. Yhteistyötaidot: Kyky työskennellä kustannusyhtiön tai tuotantotiimin kanssa ja ottaa vastaan ohjeita ja palautetta rakentavalla tavalla.

 10. Sitoutuminen jatkuvaan kehittymiseen: Valmius kehittää taitojaan ja oppia uusia tekniikoita äänikirjojen lukemisen alalla.

Nämä ovat keskeisiä taitoja ja ominaisuuksia, jotka auttavat menestymään äänikirjan lukijana. On tärkeää ymmärtää, että lukeminen äänikirjojen muodossa eroaa perinteisestä lukemisesta, ja siksi äänikirjan lukijan on omaksuttava erityisiä taitoja ja tekniikoita tarinan välittämiseksi äänellä.

Mistä äänikirjan lukijan palkka koostuu ja kuinka paljon sen on?

Äänikirjan lukijan palkka voi vaihdella useista tekijöistä riippuen, kuten lukijan kokemuksesta, äänikirjan pituudesta, kustannusyhtiön budjetista ja sopimusehdoista. Usein palkka määritellään joko äänikirjan pituuden perusteella, tuntihintana tai sovitun kokonaispalkkion perusteella.

Yleisesti ottaen ammattimainen äänikirjan lukija voi ansaita kohtuullisen hyvin, erityisesti jos hänellä on kokemusta ja mainetta alalla. Palkka voi vaihdella suuresti, ja se voi olla esimerkiksi satoja tai jopa tuhansia euroja äänikirjaprojektia kohden. Laajamittaiset tai suositut äänikirjat voivat tarjota myös lisätuloja myyntiprovisioiden tai rojaltien muodossa.

On tärkeää huomata, että äänikirjan lukijan palkka voi vaihdella suuresti eri markkinoilla ja alueilla. Esimerkiksi suuret kustannusyhtiöt tai äänikirjapalvelut voivat tarjota suurempia palkkioita kuin pienemmät toimijat. Palkkatasoon vaikuttaa myös äänikirjan lukijan oma neuvottelu- ja sopimustaito sekä alan kilpailutilanne.

Äänikirjan lukijan palkka koostuu siis projektikohtaisista sopimuksista, ja palkan määräytymiseen vaikuttavat useat tekijät. Palkka voi vaihdella huomattavasti, joten on tärkeää neuvotella reilusta ja kilpailukykyisestä palkasta kustannusyhtiön tai tuotantotiimin kanssa.

Ketä tuottaa äänikirjoja?

Celia-kirjasto, joka tuottaa äänikirjoja, käyttää alihankintaäänittämöitä, kuten Dramafonia ja Silenciota, äänikirjojen äänittämiseen. Nämä äänittämöt sijaitsevat Helsingissä ja vastaavat uusien lukijoiden rekrytoinnista ja koulutuksesta. Jos olet kiinnostunut äänikirjojen lukijan työstä, voit ottaa suoraan yhteyttä näihin äänittämöihin ja tiedustella heidän tarpeitaan uusille lukijoille.

Silencio on Suomen suurin äänikirjatuotantoyhtiö, joka on toiminut vuodesta 2007 lähtien ja tuottanut tuhansia äänikirjoja. Yritys ilmoittaa jatkuvasti etsivänsä uusia lahjakkaita äänikirjalukijoita. Heillä on ehdoton vaatimus, että hakijalla tulee olla näyttelijäkoulutus sekä kokemusta äänityöstä ja ääninäyttelystä. Jos haluat hakea äänikirjalukijan tehtävää Silencion kautta, voit lähettää ansioluettelosi ja 3-4 minuutin vapaamuotoisen ääninäytteen MP3-tiedostona heidän rekrytointisähköpostiinsa.

Dramafoni puolestaan mainitsee verkkosivuillaan etsivänsä äänikirjojen lukijoiksi äänenkäytön ammattilaisia. Voit lähettää heille tietoja itsestäsi yhdessä ääninäytteen kanssa heidän rekrytointisähköpostiinsa. On hyvä huomioida, että Dramafoni saa runsaasti hakemuksia eikä välttämättä ehdi vastata kaikkiin.

Lisäksi muita äänikirjoja tuottavia yrityksiä ovat esimerkiksi Texteller ja Book Brothers.

Tutustu äänikirjapalveluihin ja aloita ilmainen kokeilujakso

Storytel
alk. €14,99/ kk
 • Kielet: Suomi, Ruotsi, Englanti ja Venäjä.
 • Valikoima: uusimmat kirjat ja klassikot.
 • Tilausvaihtoehdot: Basic-tili:  (kuuntelua 20h/kk) 9,99€/kk. Premium-tili (kuuntelua 100h/kk) 14,99€/kk. Unlimited-tili: rajaton kuuntelu 16,99€/kk. 
 • Perhetilaus: alkaen 22,98€. 2 aikuista ja 2 lasta 22,98€ ja 3 aikuista ja 3 lasta 29,98€. Rajaton kuuntelu.
 • Äänikirjasovellus: 4.8/5
 • Kokeilujakso: 40 päivää, vain sivuiltamme.
 • Muuta: helppo käytettävyys, 2x kuuntelu nopeus, ääni ja e-kirjojen synkronointi, laitteiden synkronointi, torkku toiminto, toisto nopeuden säätö, kirjanmerkkien ja muistiinpanojen lisääminen.
 
 • Arvosana: 4.8/5
Kokeile 40 päivää ILMAISEKSI!
Nextory
alk. €11,99/ kk
 • Kielet: Suomi, Englanti ja Ruotsi.
 • Valikoima: uusimmat kirjat ja klassikot.
 • Tilausvaihtoehdot: Pronssi (30h kuuntelua)  11,99€ /kk. Kulta (rajaton määrä kuuntelua) 16,99€ /kk.
 • Perhetilaus: 20,99-27,99€/kk.  Hinta riippuu käyttäjien määrästä., max 4 käyttäjää.
 • Äänikirjasovellus: 4.6/5.
 • Kokeilujakso: 35 päivää, sis 30h luku- ja kuunteluaikaa.
 • Muuta: Helppo käytettävyys, 2x kuuntelu nopeus, laitteiden synkronointi, torkku toiminto, lukulista, kirjanmerkkien ja muistiinpanojen lisääminen.
 • Arvosana: 4.4/5
Kokeile 35 päivää ILMAISEKSI!
BookBeat
alk. €9,99/ kk
 • Kielet: Suomi, Englanti, Ruotsi, Saksa, Espanja.
 • Valikoima: uusimmat kirjat ja klassikot.
 • Tilausvaihtoehdot: Basic (20h kuuntelua) 9,99€/kk. Premium(100h kuuntelua) 14,99€/kk. 
 • Perhetilaus: lisäprofiilin lisäys tilausvaihtoehtoon +4,90-5,99 €/kk per käyttäjä.
 • Äänikirjasovellus: 4.5/5.
 • Kokeilujakso: 45 päivää. Kokeilujakson aikana saa kuunnella 30h. 
 • Muuta: yksittäisten kirjojen ostomahdollisuus, 2x kuuntelu nopeus, laitteiden synkronointi, torkku toiminto.
 • Arvosana: 4.6/5.
Kokeile 45 päivää ILMAISEKSI!
Elisa kirja
alk. €16,99/ kk
 • Kielet: Suomi, Englanti ja Ruotsi.
 • Valikoima: kirjavalikoima voisi olla laajempi.
 • Perhetilaus: ei ole perhetilaus toimintoa.
 • Äänikirjasovellus: 4.1/5.
 • Kokeilujakso: 30 päivää.
 • Muuta: kirjat säilyvät, jos tilaus lopetetaan, 2x kuuntelu nopeus, yksittäisten kirjojen osto-mahdollisuus, laitteiden synkronointi, torkkutoiminto, äänikirjojen sisällysluettelo ja kirjamerkkien lisääminen.
 • Arvosana: 3.9/5.
Kokeile 30 päivää ILMAISEKSI!