Mitä ovat kaunokirjallisuuden äänikirjat?

Kaunokirjallisuuden äänikirjat ovat digitaalisessa tai CD-muodossa olevia äänitteitä, joissa kertoja lukee kirjan sisällön ääneen. Ne tarjoavat ainutlaatuisen tavan nauttia kirjallisuudesta ilman, että lukijan tarvitsee itse lukea tekstiä perinteisesti. Äänikirjat ovat erityisen suosittuja kiireisten ihmisten keskuudessa, jotka haluavat kuunnella kirjoja liikkeellä ollessaan.

Kaunokirjallisuus äänikirjat

Miksi kaunokirjallisuuden äänikirjat ovat suosittuja?

Äänikirjojen suosion taustalla on useita syitä. Ensinnäkin ne mahdollistavat “lukemisen” silloinkin, kun kädet tai silmät ovat varattuja, kuten ajon aikana tai harjoitellessa. Lisäksi äänikirjat voivat tehdä kirjallisuudesta saavutettavampaa ihmisille, joilla on näköongelmia tai lukihäiriöitä. Äänikirjojen kertojat, usein ammattinäyttelijöitä tai jopa itse kirjailijoita, tuovat tekstiin lisäulottuvuutta omilla tulkinnillaan, mikä rikastuttaa kuuntelukokemusta.

Miten valita oikea kaunokirjallisuuden äänikirja?

Valittaessa äänikirjaa, on tärkeää ottaa huomioon kertojan ääni ja tyyli, sillä ne vaikuttavat suuresti kuuntelukokemukseen. Myös äänikirjan tuotannon laatu on merkittävä tekijä; selkeä äänentoisto ja hyvä äänitekniikka parantavat kuuntelunautintoa. Lisäksi kannattaa tutkia eri alustojen tarjontaa, sillä monet suoratoistopalvelut tarjoavat laajoja valikoimia kaunokirjallisuuden äänikirjoja, usein kuukausimaksulla, mikä voi olla kustannustehokkaampaa kuin yksittäisten äänikirjojen ostaminen.

Suosituksia kaunokirjallisuuden äänikirjoista

 1. “Pimeässä sykkii sydän” – Colson Whitehead

  • Seloste: Tarina seuraa nuoren Coranin matkaa läpi Yhdysvaltojen sydämen, jossa hän etsii kadonnutta äitiään ja kohtaa samalla maan karun todellisuuden ja historialliset traagiset tapahtumat.
 2. “Kolme kertomusta” – Chimamanda Ngozi Adichie

  • Seloste: Kolme kiehtovaa tarinaa kertovat eri naisten elämästä ja kamppailuista Nigeriassa, tarjoten syvällisen ja koskettavan katsauksen naiseuden monimuotoisuuteen ja vahvuuteen.
 3. “Olipa kerran” – Margaret Atwood

  • Seloste: Atwoodin kuuluisan käsialaa, tarina seuraa kahden rakastavaisen kohtaloa dystooppisessa maailmassa, jossa rakkaus on kiellettyä ja totuus vääristyy valheiden verkossa.
 4. “Kun kyyhkyset katosivat” – Sofi Oksanen

  • Seloste: Tämä historiallinen romaani kertoo nuoren naisen, Annelin, kohtalon Neuvosto-Viron levottomissa vuosissa ja hänen taistelustaan selviytyä perheensä ja itsensä kanssa.
 5. “Pimeä maa” – Tomi Kontio

  • Seloste: Mysteerinen ja synkkä tarina vie lukijan syvälle suomalaiseen metsään, jossa menneisyyden salaisuudet ja nykyhetken vaarat limittyvät, paljastaen pimeän maan salat.
 6. “Ei kenenkään maa” – Kati Hiekkapelto

  • Seloste: Rikosromaani seuraa rikosetsivä Anna Feketea, joka joutuu ratkaisemaan monimutkaisen murhatapauksen, samalla kun hän kohtaa omat juurensa ja kulttuurisen identiteettinsä.
 7. “Nälkävuosi” – Mikko-Pekka Heikkinen

  • Seloste: Koskettava ja väkevä kertomus nuoren pojan selviytymistaistelusta Suomen nälkävuosina, joka paljastaa ihmisen voiman ja haavoittuvuuden äärimmäisissä olosuhteissa.

Tulevaisuuden näkymiä

Kaunokirjallisuuden äänikirjat jatkavat kasvuaan ja kehittymistään teknologian kehittyessä. Tekoälyn kehitys saattaa mahdollistaa yhä personoidumpia kuuntelukokemuksia, kuten äänikirjojen räätälöinnin kuuntelijan mieltymysten mukaan. Lisäksi virtuaalitodellisuuden ja äänikirjojen yhdistäminen voi avata uusia ulottuvuuksia tarinankerrontaan.

Tutustu myös äänikirjapalveluihin ja aloita ilmainen kokeilujakso!

Storytel
alk. €9,99/ kk
 • Halvin tilausvaihtoehto: Basic 9,99€/kk (kuuntelua 20h/kk).
 • Arvosana: 4.8/5.
Kokeile 40 päivää ILMAISEKSI!
Nextory
alk. €11,99/ kk
 • Halvin tilausvaihtoehto: Basic  11,99€ /kk sis. 25h kuuntelua.
 • Arvosana: 4.4/5.
Kokeile 35 päivää ILMAISEKSI!
BookBeat
alk. €9,99/ kk
 • Halvin tilausvaihtoehto: Basic 9,99€/kk (30h kuuntelua).
 • Arvosana: 4.6/5.
Kokeile 30 päivää ILMAISEKSI!
Piditkö sivusta? Arvioi.