Äänikirjojen historia alkaa jo 1900-luvun alusta, jolloin ensimmäiset äänikirjat ilmestyivät. Näitä varhaisia äänikirjoja kutsuttiin puhuviksi kirjoiksi, ja ne olivat aluksi tarkoitettu näkövammaisille. Ensimmäiset äänikirjat tallennettiin gramofonilevyille, ja niiden käyttö oli tuolloin vielä hyvin rajattua niiden suurikokoisuuden ja hankalan saatavuuden vuoksi. Varhaisimmat äänikirjat sisälsivät pääasiassa klassikkoteoksia ja uskonnollista sisältöä.
Teknologian kehityksen myötä äänikirjojen tuotanto ja jakelu helpottuivat. Kasettinauhurit ja CD-soittimet korvasivat vähitellen vanhat gramofonit, mikä teki äänikirjoista entistä helpommin saatavilla ja käytettäviä. Äänikirjojen suosio kasvoi 1980- ja 1990-luvuilla, kun ihmiset alkoivat arvostaa niiden tuomaa mukavuutta ja monipuolisuutta. Äänikirjoja alettiin käyttää paitsi viihteenä myös opetuksessa ja itseopiskelussa.
2000-luvun alussa digitaalinen vallankumous mullisti äänikirjojen maailman. Äänikirjat muuttuivat digitaaliseen muotoon, ja niitä alettiin jakaa internetin kautta. Tämä mahdollisti helpon pääsyn suuriin äänikirjakokoelmiin ja teki kuuntelusta entistä joustavampaa. Älypuhelimet ja tabletit sekä erilaiset äänikirjasovellukset ovat tehneet äänikirjoista entistä suositumpia, ja niiden käyttö on laajentunut kaikenikäisten kuulijoiden keskuudessa.
Äänikirjojen tulevaisuus näyttää valoisalta. Teknologian kehittyessä äänikirjat tulevat olemaan yhä interaktiivisempia ja personoidumpia. Tekoälyn ja koneoppimisen avulla äänikirjojen sisältöä voidaan mukauttaa kuulijan mieltymysten mukaan. Lisäksi, äänikirjojen markkinat kasvavat jatkuvasti, ja ne tarjoavat uusia mahdollisuuksia kirjailijoille ja kustantamoille tavoittaa yleisönsä.
Äänikirjojen historia on monivaiheinen tarina, jossa teknologia, kulttuuri ja ihmisten tarpeet ovat kietoutuneet yhteen. Alkaen näkövammaisten apuvälineestä, äänikirjat ovat kehittyneet suosituksi viihteen ja oppimisen muodoksi, joka jatkaa kasvuaan digitaalisen aikakauden myötä.